4 Haziran 2018 Pazartesi

Çok yalnızım be Atam!...

Aklıma Komser Şekspir filminde Kadir İnanır'ın ünlü repliği geldi. Ağlayarak Atatürk büstüne yaşlı gözlerle bakar ve bu cümleyi söyler ünlü oyuncu. Son zamanlarda hissiyatım böyle...
Bu aralar okuduğum şahane bir kitap var. İlknur Güntürkün Kalpakçı'nın.

Atatürk'ün doğayla ilgili yaptıklarını okudukça hem umutlanıyorum hem de geldiğimiz duruma üzülüyorum. Çünkü böylesine doğa aşığı bir liderin mirasını bu kadar hoyratça yok etmeye ve kısa vadeli kazanç uğruna geri dönüşü olmayan zararlar vermeye heves yöneticileri gördükçe sinirlerime hakim olamıyorum!

Kitaba geri dönecek olursak, Atatürk'ün doğa ve insan sevgisine, ilerigörüşlülüğüne, bilimselliğe verdiği öneme dair çok güzel anılar yer alıyor. Atatürk'ün Orman Çiftliği'ni nasıl kurduğunu, Ankara'nın bozkırdan adeta bir cennet bahçesine dönüşünün muhteşem hikayesini hem yakınlarından hem de yabancı yazarlardan okuma şansına erişiyorsunuz.

Atatürk'ün çoğunlukla yaz-kış yeşil kalan, çiçekli olan ağaçları, büyük ağaçlardan çok, dallarının ve yapraklarının her yıl nasıl büyüdüğünü gördüğü ağaçları tercih etmesi de ilginç bir ayrıntı oldu benim için. Zeytin de Atatürk'ün özel önem verdiği ağaçlardanmış zaten.

Biz Edremit Körfez Zeytin Üreticileri Dernekleri Federasyonu olarak zeytinliklerin geleceği konusunu çok önemsiyoruz ve bu yüzden de Balıkesir milletvekili adaylarını Burhaniye Ticaret Odası'nda 6 Haziran Çarşamba günü saat 14'te toplantıya çağırdık. Sektörle ilgili görüşlerimizi ve önerilerimizi bildireceğiz. Yolunuz bizim taraflara düşerse bekleriz.

Benim gibi kitap meraklısıysanız mutlaka okumanızı öneririm. Okuması çok keyifli bir eser kaleme almış İlknur Hanım. Yine kitaptan ünlü yazar Rıfat Ilgaz'ın şiiriyle sözlerimi sonlandırmak isterim. 

"Yaşayıp gidiyoruz bir arada, meşe, köknar, kayın.
  Bırakın kentlerinizi, biraz da aramızda yaşayın.
  Varsın derin olsun köklerimiz, yükselmek için yarış bizde.
  Görülmüş mü ağacın ağaca kıydığı
  Sevgiyle yaşamak, barış bizde..."



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder